Program pomocy w czasie pandemii koronawirusa

• Beneficjenci: domy pomocy społecznej, zakłady opiekuńczo-lecznicze, hospicja i inne ośrodki sprawujące całodobową, stacjonarną opiekę nad seniorami
  • Liczba ośrodków objętych pomocą: 400
  • Liczba podopiecznych w tych ośrodkach: 35 000
  • Czas trwania programu: I tura kwiecień – maj; II tura czerwiec – wrzesień 2020
  • Średni udział osób starszych wśród podopiecznych: 73%

Opis programu:

Fundacja Biedronki przekazuje nieodpłatnie produkty ochronne, czystości i dezynfekujące ośrodkom sprawującym opiekę nad osobami starszymi, niepełnosprawnymi i przewlekle chorymi.

Efekty I edycji programu:

517 przekazanych palet z produktami, w tym m.in.:

• 900 tys. maseczek jednorazowych
  • ponad 1,8 mln rękawiczek jednorazowych
  • 600 tys. kapsułek do dezynfekcji
  • 12 tys. litrów płynów do dezynfekcji
  • 160 tys. opakowań chusteczek nawilżanych
  • 50 tys. litrów mydła w płynie
  • 31 tys. opakowań kremów do rąk.

Wybrane informacje zwrotne od beneficjentów:

• „Z pomocy, jaką do tej pory otrzymywaliśmy, ta od Państwa była najbardziej konkretna i rzeczowa.”
  • „Państwa pomoc przyczyniła się w dużym stopniu do zapewnienia rekomendowanych środków bezpieczeństwa naszemu personelowi oraz mieszkańcom, w tym trudnym dla wszystkich czasie.”
  • „Przekazana darowizna w postaci środków ochronnych, artykułów higienicznych oraz dezynfekujących ułatwi naszą pracę, zabezpieczy nas i mieszkańców przed zagrożeniem, jakie niesie koronawirus”.
  • „W obliczu zagrożenia koronawirusem Państwa pomoc jest nieoceniona.”
  • „Pragniemy dodać, iż fakt Waszej pomocy oprócz konkretnego wymiaru materialnego, wniósł w życie naszej placówki także wymiar duchowy. Poczuliśmy, że ktoś o nas pomyślał, że komuś tak jak i nam tu wszystkim – dobro naszych podopiecznych – bardzo leży na sercu.”
  • „Darowizna, którą otrzymaliśmy, zaskoczyła nas ilością produktów oraz szerokim asortymentem dostosowanym do potrzeb naszego Domu pod kątem liczby mieszkańców oraz zatrudnionych pracowników. Wszystkie produkty otrzymane od Fundacji Biedronki ucieszyły nas ogromnie, a w szczególności rękawiczki jednorazowe. Otrzymana darowizna zaspokoi nasze potrzeby na okres ok. 2 miesięcy”
  • „Skład przesłanej pomocy był bardzo dobrze dobrany i przemyślany. Zawierała cały katalog produktów, które są niezbędne do prowadzenia fachowej opieki nad osobami starszymi w dobie pandemii. Fundacja Biedronki zadbała nie tylko ośrodki ochrony indywidualnej dla pracowników (tj. maski, żele, mydła), ale także środki niezbędne w zabezpieczenia środowiska osób starszych, chroniące je przed możliwością transmisji wirusa (środki czystości i dezynfekcji). Co istotne, to jedyna darowizna, w której znalazły się chusteczki pielęgnacyjne ułatwiające opiekę nad pacjentami”