Karta dobra

Opis programu:

Program „Karta dobra” to program skierowany do lokalnych organizacji pomocowych, zajmujących się wspieraniem osób ze szczególnie wrażliwych grup społecznych, w tym zwłaszcza osób starszych. Fundacja Biedronki przekazuje przedpłacone Karty dobra współpracującym organizacjom, które dystrybuują je wśród potrzebujących seniorów.

karta dobra

Liczba organizacji uczestniczących w programie w edycji 2021/2022: 8

Lista uczestników programu:

• FUNDACJA KOALICJA DLA MŁODYCH (BIAŁOBRZEGI)
  • FUNDACJA POMOCY SPOŁECZNEJ "EVA"
  • FUNDACJA SENIOR W KORONIE
  • STOWARZYSZENIE DLA RÓWNOŚCI
  • STOWARZYSZENIE "KU DOBREJ NADZIEI”
  • "NASZA SZCZYCIEŃSKA ZIEMIA”
  • STOWARZYSZENIE ZUPEŁNE DOBRO
  • STOWARZYSZENIE WSPÓLNOTA CHLEB ŻYCIA

Czas trwania edycji 2021/2022: wrzesień 2021 – sierpień 2022

Beneficjenci: potrzebujący seniorzy, borykający się problemami finansowymi, samotni, chorzy, niepełnosprawni

Liczba użytkowników Karty dobra: ok. 600

Cel programu:

Celem programu „Karta dobra” jest wspieranie i rozwój organizacji posiadających cele zbieżne z celami Fundacji Biedronki, w tym: pomoc społeczną, dobroczynność, ochrona zdrowia i poprawa jakości życia osób starszych, których trudna sytuacja życiowa nie pozwala na zaspokajanie podstawowych potrzeb życiowych – uniemożliwia np. zakup odpowiednich ilości produktów spożywczych, wykup przepisanych leków, okularów, skorzystanie z rehabilitacji, zakup opału na zimę, itp.

Na czym polega program Karta dobra:

Fundacja Biedronki przekazuje karty przedpłacone na rzecz doświadczonych w niesieniu pomocy lokalnych organizacji. Organizacje te są odpowiedzialne za kwalifikację użytkowników Kart dobra. Są to w głównej mierze ubogie, samotne osoby starsze.

Program Karta dobra korzysta z siły lokalnych organizacji pomocowych – potrafią one skutecznie dotrzeć do najbardziej potrzebujących seniorów w sąsiedztwie. Z drugiej strony narzędzie ze strony Fundacji Biedronki pomaga im rozwijać nowe formy wsparcia i tym samym pomaga budować ich kompetencje w tym zakresie. Często karta staje się też pretekstem do objęcia starszej osoby bardziej systematyczną pomocą wolontariusza.

O Karcie dobra:

Karta dobra jest doładowywana co miesiąc kwotą 150 zł w okresie od września 2021 r. do czerwca 2022 r. Środki zgromadzone na Kartach można wydawać do końca sierpnia 2022 r. Karta działa wyłącznie w sklepach sieci Biedronka.

karta dobra

Użytkownik karty sam decyduje, na co wydać środki. Kartą można płacić za cały asortyment w sklepach sieci Biedronka, z wyłączeniem: alkoholu, produktów tytoniowych, doładowań, artykułów przemysłowych i tekstyliów (szczegóły w Regulaminie).

Najczęstsze pytania:

1. Jestem potrzebującym seniorem/rodziną takiej osoby. Jak zgłosić się do pomocy?
    Kwalifikacją seniorów do pomocy zajmują się tylko i wyłącznie lokalne organizacje pomocowe, biorące udział w programie. Prosimy o bezpośredni kontakt z wybraną organizacją.

Fundacja Biedronki nie kwalifikuje seniorów do pomocy ani nie pośredniczy w takiej kwalifikacji. Prosimy o niewysyłanie nam zgłoszeń ani dokumentacji dotyczącej Państwa sytuacji materialno-zdrowotnej.
  2. Reprezentuję organizację, która chciałaby wziąć udział w programie. Co mam zrobić?
    Lista organizacji w edycji 2021/2022 jest zamknięta. Mają Państwo możliwość zgłosić się do edycji 2022/2023 Programu Karta dobra – w tym celu prosimy wypełnić FORMULARZ KONTAKTOWY.

Kontakt:

Dodatkowe pytania prosimy kierować na adres: kartadobra@fundacjabiedronki.pl

Dokumenty: