Już za rok...powstanie kolejne hospicjum

08.12.2023
Hospicjum Fundacji Lęborskie Hospicjum Stacjonarne w Pogorzelicach zostanie uruchomione pod koniec 2024 roku – to aż o dwa lata wcześniej niż pierwotnie planowano. Zostaliśmy partnerem strategicznym inicjatywy przekazując 5 milionów złotych na dokończenie budowy. Placówka pomieści 16 pacjentów leczonych paliatywnie, którzy otrzymają niezbędną opiekę medyczną i psychologiczną.

Hospicjum w Pogorzelicach miało powstać najwcześniej w 2026 roku, przy założeniu, że do tego czasu udałoby się zebrać wystarczające fundusze. Nasze wsparcie skraca ten czas aż o dwa lata, a jednocześnie kończy siedem lat ciężkich zmagań w pozyskiwaniu środków na to, aby powstało hospicjum. - Dzień 20 października br. jest dniem, w którym dla mnie, całego zespołu i wszystkich darczyńców materializuje się marzenie o hospicjum stacjonarnym w naszej okolicy. To dzień, który zapoczątkowuje myślenie o nowych działaniach, związanych już z uruchomieniem samej placówki. Dziękuję Fundacji Biedronki za dostrzeżenie i uznanie doniosłości tego przedsięwzięcia i za docenienie ogromu starań wszystkich nas, którzy tak bardzo zabiegamy o powstanie hospicjum w Pogorzelicach – mówi Agata Kozyr, prezes Fundacji Lęborskie Hospicjum Stacjonarne.

Już za rok...powstanie kolejne hospicjum

To już drugie hospicjum, które otrzymało od nas środki. – 1,5 roku temu, dzięki naszemu wsparciu, uruchomiono Hospicjum Fundacji Proroka Eliasza na Podlasiu. Zobaczyliśmy na własne oczy, jak potrzebne i ważne są tego typu miejsca, poznaliśmy historie pacjentów, ale też wyzwania z jakimi wiąże się tak ogromna inwestycja. Fundacja Lęborskie Hospicjum Stacjonarne ujęła nas determinacją, rozsądnym planowaniem i umiejętnością budowania silnej społeczności wokół hospicjum, dlatego zdecydowaliśmy się wesprzeć budowę placówki – tłumaczy Katarzyna Scheer, prezeska Fundacji Biedronki.

Nowe hospicjum w Pogorzelicach

Dzięki hospicjum w Pogorzelicach ok. 130 tysięcy mieszkańców regionu (powiatu lęborskiego i gmin sąsiadujących) uzyska dostęp do profesjonalnej opieki hospicyjnej w trybie stacjonarnym. Uwzględniając średni czas pobytu w hospicjum, między 18 a 30 dni, rocznie placówka pomoże średnio 200-250 chorym u kresu życia. Pobyt w hospicjum, zgodnie z fundamentalnymi założeniami ruchu hospicyjnego, będzie bezpłatny.

Najważniejsze dane dotyczące budynku hospicjum:

• powierzchnia zabudowy – 1625 m2
  • powierzchnia całkowita budynku – 3214 m2
  • powierzchnia użytkowa – 2335 m2

PARTER:

• 10 pokoi (4 pokoje x 1-osobowe, 6 pokoi x 2-osobowych) z własną łazienką, wyjściem na taras/ogródek zapewniających łącznie 16 miejsc,
  • recepcja,
  • strefa hospicyjna zawiera niezbędne pomieszczenia jak np.: pokój psychologa, pokój lekarza, gabinet zabiegowy, dyżurka pielęgniarska, magazyny podręczne, apteka, zaplecze higieniczno-sanitarne dla pracowników, magazyn bielizny czystej, magazyn bielizny brudnej, brudownik, pomieszczenie pro morte, pomieszczenie dla rodzin lub pacjentów do wspólnego przebywania, pomieszczenie dla wolontariuszy,
  • w pełni wyposażona kuchnia pozwalająca zapewnić całodobowe wyżywienie lub wyżywienie zgodnie z życzeniem chorego.

PODDASZE:

• 6 pokoi dla rodzin chcących spędzić czas ze swoimi bliskimi w czasie choroby i odchodzenia,
  • mała sala konferencyjna dla potrzeb spotkań z zespołem, wolontariuszy lub organizacji szkoleń tematycznych dla pracowników, wolontariuszy, dla organizacji grup wsparcia dla rodzin pogrążonych w żałobie,
  • pomieszczenia administracyjne i techniczne.

Budynek składa się z dwóch krzyżujących się prostych form architektonicznych o skośnym dwuspadowym dachu nawiązującym do tradycyjnej zabudowy miejscowości. W miejscu przecięcia brył zlokalizowane jest główne wejście do budynku prowadzące do holu oraz recepcji, stanowiących łącznik pomiędzy strefą wejściową a częścią hospicyjną. Budynek w całości pozbawiony jest barier architektonicznych oraz przystosowany jest dla potrzeb osób niepełnosprawnych – poziom parteru zlokalizowany jest na poziomie terenu, piętro natomiast obsługiwane będzie przez windę. W bezpośrednim sąsiedztwie budynku powstanie ogród dla podopiecznych hospicjum w oparciu o istniejący starodrzew.