Hospicjum na Podlasiu przyjęło już 300 chorych

15.02.2024
Hospicjum Proroka Eliasza na Podlasiu to pierwszy ośrodek opieki paliatywnej, któremu przekazaliśmy środki na działalność. Pomoc otrzymują w nim ciężko chorzy pacjenci u kresu życia. Placówka została otwarta w czerwcu 2022 roku i do tej pory wsparła już blisko 300 chorych.

Hospicjum na Podlasiu przyjęło już 300 chorych

Hospicjum Proroka Eliasza (Ośrodek Hospicyjno-Opiekuńczo-Edukacyjny w Makówce) oferuje nie tylko niezbędną pomoc medyczną, ale również wsparcie psychologiczne i życzliwość wobec terminalnie chorych pacjentów. To pierwsze hospicjum na terenach wiejskich Podlasia.

O potrzebie istnienia tego ośrodka świadczą opinie pacjentów, którzy przebywają w hospicjum, takich jak na przykład pani Edyta. Pani Edyta, malarka, a dawniej podróżniczka i miłośniczka jazdy rowerem po górach, trafiła do hospicjum skrajnie wyczerpana chorobą. Personel robił wszystko, co w jego mocy, żeby uratować panią Edytę i zapewnić jej wszechstronną opiekę.

Podopieczna tak mówiła o swoim pobycie w hospicjum: „To hospicjum to dla nas wielki dar. W ostatniej drodze czuję się zaopiekowana pod każdym względem. Tutaj jest wszystko: leki, pampersy, środki higieniczne. Tu czuję się spokojna, mam dobrą i życzliwą opiekę, godne warunki, ludzi, którzy trzymają mnie za rękę. Bo czasem zamiast tabletki właśnie ta dłoń jest najbardziej potrzebna”.

Fundacja Biedronki jest strategicznym partnerem ośrodka i na jego budowę do tej pory przekazała ponad 8,5 mln zł.