3 mln złotych dla hospicjów – uruchomiliśmy nowy program grantowy

15.07.2024
1 lipca wystartowaliśmy z naborem do nowego programu grantowego „Oddech dla hospicjów”.
Nasza fundacja zdecydowała się jeszcze mocniej wspierać hospicja, które zarówno dla osób ciężko i nieuleczalnie chorych, jak i dla ich najbliższych są bardzo istotnym wsparciem. Ich dostępność jest jednak wciąż niewystarczająca, szczególnie w mniejszych ośrodkach miejskich i na terenach wiejskich. Dostrzegając wyzwania z jakimi mierzą się hospicja w zakresie pozyskiwania środków na prowadzenie swojej działalności, uruchomiliśmy projekt „Oddech dla hospicjów”, w którym hospicja stacjonarne i domowe sprawujące opiekę nad osobami dorosłymi, mogą ubiegać się o granty w wysokości do 250 tys. zł. na wydatki związane z bieżącą działalnością, zakupem sprzętu, remontem lub działalnością dodatkową na rzecz osób ciężko i nieuleczalnie chorych oraz ich rodzin.

„Hospicja wciąż potrzebują wsparcia, nawet jeśli bilansuje się ich codzienna działalność. Spora grupa organizacji obejmuje opieką osoby potrzebujące i u kresu życia, także te „spoza tabelki” NFZ. Dużym wyzwaniem kosztowym dla placówek jest też informatyzacja, konieczność zatrudnienia dodatkowych osób oraz koszty zakupu nowego sprzętu czy remontu placówki. Chcąc zapewnić kompleksową obsługę zapewniamy też wspieranie opiekunów domowych, opiekę nad rodzinami w żałobie, podejmujemy akcje edukacyjne wśród dzieci, młodzieży i seniorów, a to kolejne elementy, generujące dodatkowe koszty. My jako przedstawiciele organizacji pozarządowych szukamy wsparcia w różnych grantach. Ten od Fundacji Biedronki bardzo dobrze odczytuje nasze bolączki i potrzeby i może być realnym wsparciem naszych działań, a także impulsem do rozwoju i wzmocnienia organizacji.”

- Dr Paweł Grabowski, Prezes Fundacji Hospicjum Proroka Eliasza o programie „Oddech dla hospicjów”.

O udział w programie mogą się ubiegać wyłącznie organizacje pozarządowe oraz kościelne osoby prawne posiadające status organizacji pożytku publicznego. Pierwszeństwo przy przyznawaniu środków mają hospicja z miejscowości do 200 tys. mieszkańców.

Katarzyna Scheer, prezeska Fundacji Biedronki:
„Pracujemy z hospicjami już ponad 4 lata. Przez ten czas poznaliśmy te miejsca bardzo dokładnie i rozumiemy jak szczególną rolę społeczną pełnią. Są miejscami, w których ludzie mogą przeżywać godnie i pięknie ostanie dni swojego życia. Nasz projekt pomoże personelowi w zapewnieniu pacjentom jak najlepszych warunków.”

Każda z organizacji zainteresowana udziałem w programie, musi dokonać w pierwszej kolejności rejestracji na Portalu Dla Organizacji pod linkiem:
Portal dla Organizacji (fundacjabiedronki.pl) a następnie złożyć wniosek do programu „Oddech dla hospicjów”, do czego gorąco zachęcamy.

Formularz zgłoszeniowy do programu „Oddech dla hospicjów” jest dostępny na „PortaluDlaOrganizacji” do 22 lipca 2024 roku.