100 000 zł dla Związku Powstańców Warszawskich

27.07.2023
Fundacja Biedronki przekazała darowiznę finansową dla Związku Powstańców Warszawskich. Zarząd Związku otrzymał wsparcie w wysokości 100 000 złotych, które zostały rozdysponowane wśród powstańców zrzeszonych w stowarzyszeniu.

Fundacja Biedronki powstała trzy lata temu i od tamtej pory wspiera osoby starsze, prowadząc programy pomocowe na rzecz seniorów (głównie z innymi organizacjami partnerskimi). Tym razem zdecydowała się przekazać darowiznę na rzecz Związku Powstańców Warszawskich.

- Nasza Fundacja zajmuje się niesieniem pomocy osobom starszym. To, że możemy wspierać także Powstańców, jest dla nas wielkim zaszczytem. Jesteśmy dumni, że mogliśmy poznać prawdziwych bohaterów i świadków historii. Od powstania minęło prawie 80 lat, a ich opowieści dalej mają niesamowitą siłę. Powstańcy z wielką energią angażują się w spotkania z młodymi, by pamięć o tych wyjątkowych wydarzeniach trwała. To także dla nas piękna lekcja odpowiedzialności - mówi Katarzyna Scheer, prezeska Fundacji Biedronki.

100 000 zł dla Związku Powstańców Warszawskich

Związek Powstańców Warszawskich jest organizacją apolityczną, zrzeszającą byłych żołnierzy Powstania Warszawskiego 1944 roku, niezależnie od ich przynależności do organizacji konspiracyjnych oraz żołnierzy I Armii Wojska Polskiego walczących we wrześniu 1944 roku na przyczółkach, jako żołnierzy jednej wielkiej bitwy. Obecnie do organizacji należy około 65 osób.

- Otrzymana darowizna, w dobie inflacji, przez prawie 100-letnich Powstańców Warszawskich, stanowi bardzo istotny warunek ich jakości życia. Fakt, że wsparcie finansowe otrzymali przed 79. rocznicą Powstania Warszawskiego jest najlepszym dowodem pamięci o zrywie powstańczym i więzi społecznej międzypokoleniowej. A więź i zrozumienie potrzebne są w każdej epoce historycznej - mówi kpt. Jerzy Mindziukiewicz, wiceprezes Związku Powstańców Warszawskich.