Fundacja Biedronki na Forum Ekonomicznym w Karpaczu

7.09.2023
Po raz kolejny Fundacja Biedronki była uczestnikiem Forum Ekonomicznego w Karpaczu. Forum Ekonomiczne to największa i najważniejsza konferencja w Europie Środkowo-Wschodniej, w czasie której odbyło się aż 470 debat z udziałem ponad pięciu tysięcy uczestników z całego świata.

Na tegorocznym Forum Ekonomicznym w Karpaczu pojawiliśmy się wspólnie z Biedronką. W tym roku chcieliśmy zwrócić uwagę uczestników kongresu na kwestię żywienia seniorów, dlatego dla odwiedzających nas gości przygotowaliśmy obiady, by wspólny posiłek stał się okazją do dyskusji o problemach osób starszych. Akcja była nawiązaniem do naszego nowego programu „Poczta Obiadowa”*.

Fundacja Biedronki na Forum Ekonomicznym w Karpaczu

Co więcej, nasza prezeska – Katarzyna Scheer, wzięła udział w debacie prowadzonej przez Łukasza Salwarowskiego (prezesa Stowarzyszenia Manko i redaktora naczelnego „Głosu Seniora”), podczas której uczestnicy dyskutowali o „srebrnym pokoleniu”. „Osób starszych, które nie będą mogły kupić ważnych dla nich usług, będzie coraz więcej. Może to wynikać z ich niedostatecznych zasobów finansowych, ale także tego, że np. w małych miejscowościach dostępność usług jest mniejsza. Naszą troską jest więc takie wspieranie rozwoju "srebrnej gospodarki" by była w stanie zaspokoić potrzeby także tych seniorów” – powiedziała podczas swojego wystąpienia prezeska Fundacji Biedronki, Katarzyna Scheer.

*Przypominamy, że w programie „Poczta Obiadowa” seniorzy wymagający wsparcia żywnościowego otrzymują obiad wprost do swoich drzwi. Aktualnie trwa edycja pilotażowa akcji, do której nasze organizacje partnerskie zakwalifikowały już kilkaset osób starszych.