Fundacja Biedronki nawiązała współpracę z Polskim Towarzystwem Dietetyki

13.10.2023
W tym roku edukujemy wspólnie z Polskim Towarzystwem Dietetyki, którego eksperci prowadzą szkolenia dla wolontariuszy Caritas, dotyczące żywienia osób starszych. Uczestnicy szkoleń dowiadują się m.in. jak poprawnie komponować posiłki, jak czytać etykiety produktów spożywczych i na co zwracać uwagę podczas zakupów.

Fundacja Biedronki nawiązała współpracę z Polskim Towarzystwem Dietetyki

Wspólnie z Caritas prowadzimy program „Na codzienne zakupy", w którym 11 000 seniorów otrzymuje kartę na zakupy do sklepu Biedronka. Karta doładowywana jest kwotą 185 złotych przez dziesięć kolejnych miesięcy. Każdego roku w programie pojawiają się nowe elementy. Tym razem są to szkolenia z zakresu dietetyki dla wolontariuszy.

Zależy nam, aby seniorzy zdrowo się odżywiali i zachowali siły jak najdłużej. To dlatego postanowiliśmy nawiązać współpracę z Polskim Towarzystwem Dietetyki i szkolić wolontariuszy Caritas. Oni są w stałym kontakcie z seniorami. Wielu z nich pomaga seniorom w zakupach, więc to często od wolontariusza zależy co znajdzie się na talerzu osoby starszej. To ważne, by mieli wiedzę, jak zadbać o dobre odżywienie seniora i radzić sobie z problemami, które mogą pojawić się z wiekiem - tłumaczy prezeska Fundacji Biedronki, Katarzyna Scheer.